Recepty                                                                        

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zeleninové lazaně se žampiony   (původ receptu Itálie) 

  - recept je určen pro 4 osoby, příprava : asi  90 minut, pečení : asi 45-50 minut                                                                        

 Suroviny:

40 g másla,
30 g hladké mouky

200 g sýra gorgonzola,                                                                                                                                                                                                                                                                     sůl,bílý pepř                                                                                                                                                                                                                                                                                   500 ml mléka,
250 g rajčat,
250 g řapíkového celeru,
2 středně velké cibule
2 lžíce oleje,
300 g žampionů,                                                                                                                                                                                                                                                                        500 g špenátu,
4 lžíce smetany,
250 g lazaní,
50 g slunečnicových semínek

Postup :

1. Rozpustíme na pánvi máslo. Osmahneme na něm mouku, přilijeme mléko, přidáme sýr a necháme jej na mírném ohni zvolna rozpustit

osolíme, opepříme.

2. Rajčata a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, resp. na kostičky.

Rozkrájíme na drobnou cibuli a spolu s celerem ji osmahneme na horkém oleji.

Opereme špenát, očistíme a oloupeme žampiony, nakrájíme na plátky a ve zbylém oleji osmahneme.

Přidáme špenát, zamícháme, okořeníme.

3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na dno zapékací mísy nalijeme trochu omáčky.

Ve vrstvách klademe do mísy střídavě lazaně, rajčata, cibuli a celer, žampiony a špenát a zaléváme omáčkou.

 Povrch posypeme slunečnicovými semínky.

 Zapékáme 45 - 50 min.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Zeleninové lazaně

-recept je určen pro 4 osoby, příprava : asi 30 minut, pečení : asi 30 minut

Suroviny:

1 mrkev, 2 cibule,1 snítka celerové nati, 1 červená paprika, 9 lžic olivového oleje, sůl, 200 g rajčat, po 1/2 lžičce tymiánu a oregana,

50 g mouky, 50 g másla, 750 ml mléka, muškát, pepř, 600 g lilku, 300 g žampionů, 250 g lazaní,

200 g parmazánu nebo 20 g sušeného parmazánu 

Postup :

1. Oloupeme mrkev a 1 cibuli. Očistíme papriku a celerovou nať. Vše drobně pokrájíme a podusíme na 2 lžících oleje.

 Osolíme a přidáme pokrájená rajčata a bylinky. 15 minut dusíme.

2. Z mouky a másla připravíme jíšku. Přilijeme horké mléko a 3 minuty povaříme.

3. Lilek nakrájíme na plátky a opečeme je na 6 lžících oleje. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky.

Oloupeme druhou cibuli a pokrájíme ji. Obojí osmahneme na zbývajícím oleji. Troubu rozpálíme na 180 stupňů celsia.

4. Lazaně skládáme do pekáčku a prokládáme je připravenými surovinami.

Posypeme sýrem a 30 minut pečeme.      

                                                                                                                                                                                                                ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Těstoviny s tuňákovou omáčkou

Suroviny:

200 g těstovin,400 g krájených rajčat
100 g tuňáka ve vlastní šťávě
2 stroužky česneku
bylinky (bazalka, oregano - nejlépe čerstvé)
sůl

Postup :

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Mezitím vedle krátce podusíme krájená rajčata, tuňáka (šťávu slijeme), prolisovaný česnek.

Dochutíme bylinkami a solí. Hotové těstoviny přelijeme omáčkou.

Připravit můžeme samozřejmě i z čerstvých rajčat, pak ale musíme dusit déle.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Těstoviny s mexickou zeleninou

Suroviny:

300 g těstovin
1 balíček mražené zeleniny - mrkev, paprika, kukuřice, fazole předvařená, cibule, hrášek
100 ml vody
olivový olej
případně pár kousků vařeného masa
sůl

Postup :

Těstoviny uvaříme v osolené vodě do měkka. Mezitím si na pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme zeleninovou směs.

Podlijeme trochou vody a pod pokličkou podusíme. Nakonec vmícháme Solčanku a uvařené těstoviny.

Můžeme přimíchat uvařené na kousky nakrájené kuřecí nebo vepřové maso.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Nudle s dušeným zelím  

Suroviny:

400 g široké nudle
1/2 ks hlávkové zelí
2 lžíce olej
1 ks cibule
3 ks cukr kostky
2 lžíce kysaná smetana
1 lžíce polohrubá mouka
sůl
kmín podle chuti
voda na podlití

Postup :

Široké nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu, scedíme je a necháme okapat.

Mezitím si na oleji zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme na nudličky nastrouhané zelí, mírně podlijeme a dusíme pod poklicí.

Osolíme, přidáme kmín, cukr a promícháme. Zvolna dusíme do změknutí. Během dušení průběžně podléváme vodou a mícháme.

Před dokončením necháme vodu vydusit, případně ji slijeme a zelí zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně.

Do horkého zelí vmícháme nudle a prohřejeme.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Rajčatové těstoviny                                                             

Suroviny:

300 g těstovin
400 g rajčat
2 dl smetany
olej
cibule
bazalka
šalvěj
muškátový květ
strouhaný sýr
sůl

Postup :

Cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji. Přidáme pokrájená rajčata, bylinky, muškátový květ, sůl a dusíme.

Ke konci vmícháme smetanu a směsí přelijeme uvařené těstoviny. Posypeme strouhaným sýrem.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________